Главная > Религия и мифология > Антихрист і час його пришестя

Антихрист і час його пришестя


24-01-2012, 17:56. Разместил: tester4

прот. Олег Давиденко

Поданняпро антихриста в світлі Святого Письма і Священного Передання

Самаприставка "anti" (анти) в грецькій мові може мати два значення:"Проти" і "замість". По відношенню до антихриста обидва цізначення правомочні, тому що антихрист, згідно з церковним вченням, єпротивник Христа, а з іншого боку, той, хто намагається поставити себе на місцеХриста. У Свщ. Писанні саме це найменування вживається двояким чином. Вширокому сенсі слово "антихрист" - це всякий, "відрікається Отцяі Сина "(1 Ів. 2, 22)," А кожен дух, який не визнає ІсусаХриста, що прийшов у плоті, не є від Бога, але це дух антихриста ... "(1Ін. 4, 3), тобто кожен, хто заперечує Богочеловечество і Богосинівство ІсусаХриста, може бути названий антихристом. У цьому сенсі "... з'явилося багатоантихристів ... "(1 Ів. 2, 18). Але в строгому сенсі це найменуваннявживається в стосунку до певній особі, про який також говорить ап.Іоанн Богослов: "... ви чули, що антихрист ..." (1 Ів. 2, 18).

Вісторії мали місце думки, що антихрист не є особистість, а просто якасьбоговраждебная сила. Таку думку висловлював, наприклад, Мартін Лютер; наросійському грунті його відтворювали розкольники-безпоповці. Св. Іоанн Дамаскін(Точний виклад ... кн. 4, гл. 26) пише: "Треба знати, що повинноприйти антихристу, хоча антихрист є і всякий, не висповідався, що Син Божийприйшов у плоті, але у власному розумінні і переважно антихристомназивається той, який прийде до кончини світу ". Свщ. Письмо вчить проантихристі як про конкретної особистості, Господь говорить іудеям: "... іншийприйде в ім'я своє, його приймете "(Ін. 5, 43). Апостол Павло називаєантихриста: "людиною гріха, сином погибелі" (2 Фес. 2, 3).

Запереказами, антихрист станеться з народу іудейського і буде нащадкомДана, одного з 12 синів Якова. Пророцтво патріарха Якова про Дане

загрузка...
і йогонащадках звучить наступним чином: "Дан буде змієм на дорозі, аспідом нашляху, мов коле ногу коня, так що вершник його впаде назад. На допомогу Твоюсподіваюся, Господи! "(Бут. 49, 17-18). Не менш страшні слова про Данемістяться у пророка Єремії: "Чути фиркання коней його, від голосногоіржання його жеребців уся земля затремтіла і прийдуть і знищать землю і все, що наній, місто і живуть у ньому "(Єр. 8, 16-17).

ВОдкр. (Гл. 7) перераховуються закарбовані від усіх колін Ізраїлевих, і середперелічуваних колін не згадано коліно Данова, що теж розглядається якперекривання вказівка ​​на те, що з Данового буде антихрист.

Існуєпомилкова думка, що антихрист буде втіленням сатани: подібно до того як Господьвтілився від Діви, і сатана в останні часи теж втілиться в людині.Це думка Православною Церквою не розділяється. Св. Іоанн Дамаскін (Точнийвиклад ... кн. 4, гл. 26) пише: "Не сам диявол зробиться людиною, подібнодо того як став чоловіком Господь, нехай не буде! Але народиться людина від блудодеянияі прийме на себе всі действования сатани, бо Бог, передбачаючи майбутнє розбещенняйого волі, попустить дияволові оселитися в ньому ". Слова св. Іоанна Дамаскіназгодні з вченням Свщ. Писання про антихриста: "Його прихід зачином сатани буде з усякою силою й знаками та з неправдивими чудами "(2Фес. 2, 9).

Ім'яантихриста невідомо, відомо лише його число - "666". Запоясненню свщмч. Іринея Ліонського, "ім'я його невідоме тому, що вононегідно бути сповіщення від Духа Святого "(Проти єресей, кн. 5, гл.30).

Подією,безпосередньо передують пришестя антихриста, буде взяття "від середовищаутримуючого тепер "(2 Фес. 2, 7). Ці слова вимагають звернення догрецького тексту. У ст. 6 говориться: "тепер ви знаєте, що не допускаєз'явитись йому своєчасно час ". Слову "що" в синодальному перекладівідповідає грецьке to katecou, ​​що буквально означає "тримає абоутримуюче ", в середньому роді. Очевидно, тут мається на увазі нелюдське обличчя, а якась сила. У ст. 7 говориться: "той, до тихпір, поки не буде взятий від середовища утримуючий (d ketecwu) ". Тутужитий чоловічий рід, що, швидше за все, вказує на особу чоловічого роду.Однозначного тлумачення на ці слова Апостола немає, тому під "утримує"і "тримає" можна розуміти і деяку силу, політичну аборелігійно-політичну, і якогось представника цієї сили.

Лайкаантихриста з царством Христовим і поразка його від Господа

Засловами св. Іоанна Дамаскіна (Точний виклад ... кн. 4, гл. 26), "антихристбуде вихований таємно, потім раптово повстане, обуриться і запанує ".Він буде боротися проти всіх релігій і "прийде в ім'я своє" (Ін. 5, 43).Ап. Павло каже, що антихрист є "... несеться над усе, званеБогом чи святощами ... "(2 Фес. 2, 4), тобто Бога і в християнському, і вязичницькому розумінні, і всіх предметів релігійного вшанування. ЗгідноАпокаліпсису, характерною рисою антихриста буде богохульство: "І даноуста, що говорили зухвале та богозневажне ... І відкрила вона свої уста на зневагуна Бога, щоб хулити ім'я Його й оселю Його, та хто на небі "(Одкр. 13, 5-6).Антихрист засвоїть собі Божественне достоїнство і зажадає Божеського поклонінняі служіння: "... в Божому храмі він сяде, як Бог, видаючи себе за Бога"(2 Фес. 2, 4). Про який храмі тут йде мова, точно сказати неможливо - будеЧи це відновлений до того часу Єрусалимський храм або якийсь інший, якийбуде найбільш почитаємо і відомий у той час.

Всвоїй боротьбі проти християнства і всіх своїх супротивників антихрист будекористуватися такими засобами.

Йомубудуть допомагати лжепророки, які "... чинити великі ознаки тачудеса ... "(Мф. 24, 24). Явище антихриста "... за чином сатани будез усякою силою й знаками та з неправдивими чудами "(2 Фес. 2, 9).

Антихристбуде володіти величезною силою. Сатана дасть йому "... силу свою і престолсвій і владу велику "(Одкр. 13, 2). Яка влада і сила маються на увазі?Сам сатана так говорить про свою владу: "... Тобі (Ісусу) дам владу надусіма цими царствами і славу їх, бо мені це, і я, кому хочу, даюїї "(Лк. 4, 6). Мабуть, тут мається на увазі релігійна сила в поєднанніз політичною владою, причому, швидше за все, влада буде одноосібна, можливоцарська, тому що сама влада сатани по своїй істоті є владамонархічна.

Царюванняантихриста буде всесвітнім: "... і була йому дана влада над кожним племенемі народом, і язиком, і людом "(Одкр. 13, 7). У Старому Завіті прообразомантихриста є могутній всеістребляющая завойовник (Дан. гол. 7, 8, 11).Швидше за все, таким прообразом у свідомості іудеїв був Антіох Епіфан. Особливожорстоким буде гоніння на християн. Антихрист видасть декрет, "... щобусі, хто не поклониться образові звіра "(Одкр. 13, 15).У АПОК. (Гл. 11) розповідається про вбивство двох свідків, які будутьвикривати царство антихриста. Для християн тоді неможливо буде користуватисягромадянськими правами: "І він зробив те, що всім, малим і великим, багатимі вбогим, вільним і рабам дано знамено на їхню правицю або начоло їх і що нікому не можна буде ні купувати, ні продавати, крім того, хтомає це накреслення, або ім'я звіра, або число імені його "(Об'явл 13, 16-17).

Церквав ці часи змушена буде переховуватися в пустелі (Об'явл гл. 12). Однак"... Адові не переможуть її" (Мф. 16, 18), і принесенняЄвхаристійної жертви не припиниться до Другого пришестя Христового (1 Кор. 11,26). За словами ап. Павла, особливо сильним дію антихриста буде нахто гине, тих, хто "... не прийняли любови правди, щоб їм спастися"(2 Феї 2, 10).

Царюванняантихриста викличе проти себе відкритий опір. В Апокаліпсисі говоритьсяпро двох свідків, які будуть пророкувати 1260 днів. За переказами, одинз цих пророків - Ілія. Про другий в Писанні нічого не сказано, але, по Переданню,це буде або Енох (найбільш поширена думка), або Мойсей.

Вборотьбі проти антихриста людям буде дана Божественна допомога (наприклад, оповіданняАпокаліпсису про сім Анголів, що мають сім виразок (Об'явл гл. 15, 16)). Крім того, заПромислом Божу заради вибраних (тих, хто зберіг віру) скоротяться ті дні (Мф.24, 22). Але перемогти сатанинську силу чисто людськими засобаминеможливо: "І дано йому провадити війну зо святими і перемогти їх ...."(Одкр. 13, 7).

Згіднопророцтвам Данила, тривалість царювання антихриста (Дан. 7, 25) -три з половиною роки. АПОК. називає 42 місяці (Об'явл 11, 2; 13, 5) або 1260днів (Об'явл 12, 6), що становить ті ж три з половиною пророчих роки.Старозавітні пророки використовували в своїх пророцтвах особливу міру часу, такзваний пророчий рік, який становить рівно 360 днів. Таким чином, тривалістьцарювання антихриста складе три з половиною роки, рівно стільки, скількипродовжувалося час земного служіння Господа Ісуса Христа.

Переможеантихриста безпосередньо Сам Господь Ісус Христос Своїм Другим пришестям:"... Господь Ісус заб'є Духом уст Своїх і знищить з'явленням приходуСвого "(2 Фес. 2, 8). У АПОК. сказано: "І звір був схоплений і з нимлжепророк, чинив перед ним, ... обидва живі кинуті в озеровогняне, що горить сіркою "(Одкр. 19, 20-21).

Список літератури

Дляпідготовки даної роботи були використані матеріали з сайту .portal-slovo.ru